El passat mes de Juny vam celebrar dos aniversaris importants. El primer, és que l'Ateneu va fer 5 anys de vida i podem dir, sense cap marge d'error que amb molt bona salut. El segon aniversari, no és res més que una de les causes de la seva bona salut: El primer aniversari que l'Ateneu Republicà de Bescanó va recuperar el local social que havia esdevingut un centre republicà federal els anys 30.

Deixeu-me que remarqui que el fet que l'Ateneu apostés per tenir local i recuperar l'antic local, ha estat transcendental per fer que l'Ateneu creixi, s'obri al municipi a tots els ciutadans de Bescanó i esdevingui una de les entitats (sinó la que més) que ofereix més esdeveniments culturals a Bescanó amb diferència.

No cal dir que això ens fa mirar endavant i seguir oferint oferta cultural, en defensa de la cultura catalana i de la nova república,  que inexorablement s'està apropant. Aquest 2021, també tenim eleccions i no hi ha cap dubte que la nova junta, seguirà oferint igual o millor contingut al local.

Felicitats a tots els socis i col·laboradors. Hem fet història!

 

En aquest escrit parlaré dels inicis de l’ateneu, de com va sorgir i de perquè estem patint algunes injustícies envers la nostra nova associació.

Segurament alguns titllaran aquest escrit de polèmic. Només avisar-te estimat lector que em limitaré a exposar uns fets i explicar les motivacions de l’ateneu. Treieu les conclusions vosaltres mateixos.

L’Ateneu Republicà de Bescanó va sorgir principalment de persones directament vinculades al grup municipal ERC-AM. Això que alguns han volgut barrejar-ho amb la política, respon a un fet merament accidental: trobar-se gent desconeguda amb inquietuds similars.

Naturalment els fundadors de l’Ateneu tenen una (vàries de fet) ideologia/es, sobre política, llengua, cultura i problemàtiques i solucions socials. Això no vol dir que l’Ateneu Republicà de Bescanó sigui un ateneu polític.

Això vol dir que persones de diferent ideologia política han estat, són i seran benvingudes, en tant en quant estiguin d’acord amb els valors republicans de l’Ateneu i la preservació i promoció de la cultura i llengua catalana. Aquesta és la nostra única condició.

Malauradament, en aquest municipi, costa deslligar qualsevol cosa d’un fi polític. Diem i sentim a dir sovint que el poble està massa polititzat. Amb això n’hem d’aprendre molt tots nosaltres. Qui no ha sentit dir o ha pensat: “Aquell fulano no és dels “altres”? o expressions amb significat similar? Jo si, freqüentment i de tots els pals polítics. Sol passar en pobles amb tradicions de molts anys amb un sol partit al poder.

Doncs bé, deixeu-me reivindicar i defensar que tothom pot votar a qui vulgui i que això no ha d’afectar en res a la vida quotidiana de poble. Ja ni ha prou de barrejar-ho tot. Altrament estaría discriminant per ideologia i això no deixa de ser una forma de feixisme.

Això que acabo de dir, i que semblen actituds de segles passats estan molt vives en aquest poble. Amb els 5 anys i escaig que porto visquen aquí ja ho he viscut en les meves pròpies carns. I posaré un exemple recent vinculat a l’Ateneu:

Fa dues setmanes l’ajuntament va declinar posar un anunci a l’agenda del poble sobre un acte de la Marató que impulsa l’ateneu el pròxim 18 de Desembre: L’escudella’t per la marató que farem a partir de les 9h al camp de futbol.

Aquest acte estava pensat per dur-lo a terme a la plaça de les nacions i així ho vam transmetre als tècnics de l’ajuntament encarregats de posar-ho a l’agenda.

La sorpresa nostra va ser la negativa de publicació de l’acte a l’agenda perquè l’equip de govern al·legava que no es podia fer perquè hi havia planificats “altres actes” a la plaça de la nacions i que “no hi havia prou lloc”. Curiós perquè a la web de la marató no hi constava cap acte de l’ajuntament només el nostre i perquè la plaça de les nacions és enorme i hi cabem tots.

Resultat? Haver de cercar nova ubicació, organitzar-ho diferent i no sortir a l’agenda del poble (que era el que es buscava presumptament des de l’equip de govern apart de boicotejar l’acte sense que es noti).

Aquest és un petit exemple. Ni ha d’altres que no exposarem perquè no volem fer sang. Però que tampoc callarem si continuen persistint en actituds hostils vers les activitats de l’ateneu. Hostilitat ridícula ja de per si, però agreujada per intentar vetar actes solidaris de la Marató. Volem recordar que aquestes actituds només fan que empobrir l’oferta d’activitats al poble i això acaba afectant a tots els ciutadans dels municipi de Bescanó.

L’Ateneu va ser creat amb l’objectiu (entre d’altres) de ser una eina de lligam per evitar aquestes actituds i prejudicis. Volem ser un ateneu de tothom que respecti els valors republicans i la llengua i cultura catalana. Ens obrim a tothom qui vulgui col·laborar per una nova república més justa a tots nivells (jurídica, social i econòmica) entre d’altres fites.

Per anar acabant, un missatge en positiu: No defallirem. Sabíem que seria complicat però també sabem que tenim raó i que el principi és noble. Persistirem en la idea.

Sabíem que obrir el ventall a noves idees i noves maneres de fer inquietarien als col·lectius que se sentissin amenaçats. La nostra feina és explicar-los que no han de tenir por de l’ateneu. Som una associació inclusiva i per tant tothom és benvingut independentment de que voti o pensi i que tingui a bé preservar una ideologia basada en els valors republicans del respecte, tolerància, equitat i igualtat d’oportunitats i la llengua i cultura catalana.

Per acabar demar-vos que vingueu als actes de l’ateneu i que ens conegueu, feu-vos socis i participeu. Us hi esperem.

 

Pere Castanyer Sardà
Vicepresident Ateneu Republicà de Bescanó